Bir plaka tanıma sisteminin nerelerde kullanıldığını merak ediyorsanız kısaca cevaplayalım. Çoğunlukla araç geçiş noktalarının olduğu otoyol sapakları, çok fazla sayıda araç arasından bazılarının ayırt edilmesinin gerektiği yerlerde ve otopark plaka okuma sistemleri olarak da kullanılır.
Plaka tanıma sistemi de diğer takip izleme sistemleri ile ortak avantajlar sağlamaktadırlar. Örneğin tıpkı personel devam kontrol sistemleri gibi giriş ve çıkış saatlerinin tespit edilmesi buna bir örnektir.
Ayrıca otoparklarda sıkça kullanıldığından otopark plaka tanıma sistemi olarak da adlandırılır.
Site girişi plaka okuma sistemi olarak sıkça kullanılır. Nizamiye güvenlik sistemleri de araç tanımanın yapıldığı önemli alanlardandır. Bunlardan başka araç plaka tanıma sistemi ve uygulamalarının olduğu diğer alanları şöyle sıralayabiliriz.
Plaka tanıma sistemimizin cevap verme süresi milisaniyelerle ölçülmektedir. Bu da araç kullanıcılarının daha az kesintili bir deneyim yaşamalarına sebep olur.
Gece ve gündüz, güneşli ve bulutlu günlerde farklı ışık ortamlarında plaka tanımlaması yapılarak, önceden belirlenen senaryolara göre arzu edilirse, plakalar PolNet sorgusundan geçirilebilir.
Bilinen araçların plakası tanımlandığı zaman bariyer açılması sağlanabilir.
Eğer plaka daha önceden yasaklılar listesine alınmış ise, program tarafında uyarı vermesi sağlanır.
Tanımlanan plakalar (aracın plaka bilgisi, geçiş yaptığı kamera-kapı geçiş yaptığı tarih ve zaman bilgisi ile beraber) kayıt edilir ve hard disk kapasiteniz ile doğru orantılı olarak kayıtlarınızı, 1000 TB'lik bir hdd ile günde 4000 araç hareketini resimli olarak 10 yıl boyunca saklayabilirsiniz.
Araç plaka tanıma sistemleri pek çok yerde karşınıza çıkmaktadır.
Her dairenin bir adet araç hakkı bulunan bir apartman/site otoparkında,
palaka tanıma programına bütün dairelerdeki araç plakaları tanıtılır ve
otoparktan aynı dairenin sadece bir adet aracına geçiş izni verilebilir,
içerideki araç çıkış yapınca, aynı dairenin diğer aracı için otopark kapısı veya bariyeri açılabilir.