Geçiş kontrol sistemleri, kişilerin belirli alanlara giriş ve çıkışlarını kontrol ve takip etmeye yarayan sistemlerdir. Geçiş kontrol sistemleri; zaman kontrollü geçişler, biyometrik geçiş sistemleri ve kartlı geçiş sistemleri olarak üçe ayrılırlar.
Geçiş kontrol sistemleri ürünleri; akıllı ev sistemleri, aydınlatma, güvenlik kamera sistemleri, hırsız alarm, rack kabinet, seslendirme ve acil anons sistemleri, telefon / santral sistemleri, tv / uydu sistemleri, yangın alarm sistemleri ve yapısal kablolama ürünleri ile birlikte zayıf akım sistemleri içerisinde yer almaktadır.
Geçiş kontrol sistemleri, zayıf akım sistemleri içerisinde hayati öneme sahip elektronik güvenlik sistemlerinden birisidir. Geçiş kontrol sistemleri her geçen gün daha fazla alanda kendisine yer bulmaktadır. Gerek özel gerekse kamu kuruluşları çalışma yeri güvenliğini sağlamanın, personelin ve müşterinin sağladığı dataları korumanın ne denli önemli olduğu üzerine hemfikirdir.
Geçiş kontrol sistemleri ile; personel devam kontrolü, ziyaretçi ve araç giriş çıkışlarını, belirli alanlara giriş çıkış izinleri gibi durumları kontrol etmemiz mümkündür. Geçiş kontrol sistemlerinin kullanım amacı kişilerin belirli yerlere girişini kontrol altına almak ve bu giriş çıkışlarla ilgili verileri raporlamaktır. İstenildiği takdirde kişiler için süre kısıtlaması ve kapı bazında geçiş tanımı yapılabilir.
Genelde geçiş kontrol noktası; turnikeler, kapılar, asansörler, otoparklar ya da girişin sınırlandırıldığı(sistem odası vb.) yerlerdir. Bunların dışında; dolap ve çekmece gibi özel alanlara da uygulanabilmektedir. Geçiş kontrol sistemleri, kartla ya da şifre ile erişim gibi kolay bir yapıya sahip olabileceği gibi, daha gelişmiş algoritmalara sahip biyometrik geçiş yapılarında da olabilirler.
Geçiş kontrol sistemleri ile firmalarda personel devam takibi de yapılabilmektedir. Personellerin hangi günlerde, hangi saatlerde geldiğini ve gittiğini takip ederek; maaş kesintisi ya da mesai ücretihesaplanmasında da kullanılmaktadır.
Geçiş kontrol sistemlerinde en önemli unsurlar; geçiş kolaylığı, hız, raporlama ve problemsiz çalışan bir sistemdir. Geçiş kontrol sistem tercihi ihtiyaca göre belirlenmelidir. Şirketin fiziksel yapısı, giriş çıkış yapacak olan insan ve araç sayısı göz önünde bulundurulmalıdır.
Geçiş kontrol sistemleri yazılım aracılığıyla; CCTV, yangın algılama ve ihbar sistemleri gibi sistemlerle de entegre çalışabilmektedir.
Geçiş kontrol sistemleri; kontrol girdileri, kontrol çıktıları ve kontrol yazılımları olarak üç ana işlemden meydana gelmektedir. Geçiş kontrol sistem bileşenleri en basit haliyle; kart ya da parmak izli okuyucularile turnikeler ve geçiş kontrol yazılımıdır. Bu şekilde; kartlı, turnikeli veya parmak izli geçiş kontrol sistemi yapılabilir.
Geçiş kontrol sistemlerinde yazılımlar en karmaşık olan alandır.Bazı kontrol yazılımları bilgisayar üzerinden lisanslı veya ücretsiz, bazılarıda web üzerinden lisanslı olarak kullanılabilmektedir. Giriş çıkış alanları, saatleri, kimlerin erişip erişemeyeceği gibi bir çok ayar bu yazılımlar üzerinden yapılmaktadır. Bu yazılımlar ise şirketin ölçeğine ve sistemin gerekliliğine göre şekillenmektedirler.